Търсене на имоти

Великобритания спира помощите при покупка на първо жилище

Обединеното Кралство ще започне намаляване на субсидиите по схемата „Помощ за купуване“ насочена към хора, които искат да купят жилище, докато не я прекрати окончателно през 2023г., предава reuters.com. Досега, кандидат – купувачите на недвижими имоти във Великобритания можеха да се възползват от облекчението да заплатят не повече от 5 % депозит, включително тези, които сменят дома си, а не купуват за първи път.
 

Действащата в момента програма трябва да приключи през март 2021г. Тя позволява закупуване на имот до 600 000 паунда (768 000 долара) в Англия, като купувачите могат да се възползват от максимум 40-процентов държавен заем в Лондон и до 20% - от останалата част на страната. От април 2021 г. обаче ще бъде въведена двугодишна схема, която ще има регионални горни граници за стойността на жилището, което може да бъде закупено, като всички те ще бъдат по-ниски от сегашните прагове, освен в Лондон. Освен това, облекченията ще са приложими само за хора, които купуват имот за първи път.
 

От официално правителствено изявление става ясно, че не са налице намерения тази програма да бъде продължена и след март 2023г. Настоящата схема е помогнала за увеличаването на строежа на жилища и задвижването на продажбите за много от най-големите британски строителни компании. Но критиците твърдят, че така Правителството е допринесло за по-високи печалби и бонуси в някои бизнеси и е повишило цените на имотния пазар.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини