Търсене на имоти

В Япония се предлагат недвижими имоти БЕЗПЛАТНО

Добра новина за всички купувачи на недвижими имоти идва от Япония. Освен чистия въздух и вкусното суши, сега е възможно и да се сдобиеш с жилище безплатно! Все по-голям брой незаети имоти в Страната на изгряващото слънце се предлагат в онлайн платформи, където са известни под името „akiya banks“ или „свободни домове“. Една част от тях се продават за минимални суми, като най-скъпите оферти не надвишават 260 000 щатски долара. Друга част обаче са в отделна графа – „безплатни“, предава vice.com. Единственото, което се иска от кандидат-собствениците е да платят няколко такси и евентуално, брокерска комисиона.
 

Това обаче не са своеволни действия на агенциите за недвижими имоти, а една част от правителствената схема за решаване на жилищна криза в страната. Експертен доклад за 2013 г. е констатирал, че в Япония има повече от осем милиона изоставени жилища, много от които са разположени в покрайнините на големите градове, съобщава The Japan Times. Изследователският институт Fujitsu е прогнозирал, че този брой ще нарасне до повече от 20 милиона до 2033 г., съставлявайки почти една трета от всички домове в цялата страна. Причината е застаряването на населението. В някои случаи, възрастните хора умират, без да има от кого да бъдат наследени, а в други – отиват в старчески домове.
 
Друг фактор, който за хората от друга националност ще звучи несериозно, е суеверието. Японците вярват, че дом, в който се е случила трагедия, като самоубийство, убийство или "самотни смъртни случаи", носи лош късмет и го прави по-трудно продаваем. В някои случаи правителствата дори предлагат субсидии за тези, които поемат и ремонтират стари имоти. В други случаи домовете не са технически "свободни", докато не ги отдадете под наем за няколко години. Едва след това имотът се смята за ваш.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини