Търсене на имоти

Жилищния пазар в Дубай все още е в криза, следван от Абу Даби

Жилищния пазар в Дубай все още е в криза и цените на имотите все повече падат.

Цените на имотите в Дубай се сринаха с близо 60% от пика преди глобалната финансова криза. Очаква се жилищния пазар на Дубай да продължи да страда от забавено възстановяване и цените да паднат още с 10% на фона на забавянето, предизвикано от подновените глобални финансови проблеми и дълговата криза в Европа, сочи изследване на Ройтерс. Според средната прогноза на десет банки, инвестиционни фирми и изследователски институции, анкетирани от агенцията, цените ще се понижат с общо 70% от пика през третото тримесечие на 2008 г.

"Въпреки че имаше по-добри обеми и леко покачване на цените при няколко сделки с имоти, секторът като цяло все още страда от свръхпредлагане и липса на интерес от страна на инвеститорите, което пречи на цените да вървят нагоре", обяснява Харшит Оза от Beltone Financial.

На пазара на Дубай свръхпредлагането възлиза на около 25%, според осем от анкетираните, докато мнението на останалите двама е, че то е почти два пъти по-голямо. Свръхпредлагането е принудило редица строителни компании да отменят или отложат проекти за 170 млрд. долара към август, сочи доклад на Citigroup.

Девет от десетимата участници в анкетата твърдят, че възобновените световни икономически тревоги и кризата в еврозоната още повече ще забавят възстановяването на пазара на имоти в Дубай. Те не виждат шанс за възстановяване през тази година - според тях шансът за подобен обрат е 37% за 2012 г. и 70% за 2013 г.

Средните прогнози на осем от анкетираните предвиждат, че цените в емирството ще паднат с още 10%.

Глобалните пазари бяха разтърсени през 2009 г., когато Дубай обяви преструктуриране на дълг за 25 млрд. долара на конгломерата Dubai World. Последва срив на пазара на недвижимите имоти, който сложи край на рекордната строителна активност в емирството.

По-леко преживя кризата столицата на Обединените арабски емирства Аду Даби, но тя е изправена пред нови предизвикателства на фона на очакванията за огромен наплив на луксозни жилища на пазара. През следващото тримесечие се очаква 11000 жилища да наводнят пазара в емирството, сочи доклад на консултантите от Jones Lang laSalle, публикуван по-рано този месец.

Експерти предвиждат, че цените в Абу Даби ще паднат с още 14% от сегашните нива и с 60% спрямо пика през 2008г.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини