Търсене на имоти

Невероятна сделка: продават част от Айфеловата кула

Един от символите на Франция – Айфеловата кула в Париж, привлече вниманието на световните медии, но този път с новината, че ще бъде продаден на търг. Разбира се, не става думата за цялото съоръжение, а само за част от него и по-точно – вито стълбище с височина 4,3 м, което свързва втория и третия етажи на „Желязната лейди“. То е построено от самия Густав Айфел през далечната 1889г., предава bonjourparis.com.
 През 1983 г. е монтиран асансьор и тази част от стълбището е свалена и разделена на 24 секции. Едната остава на първия етаж, а три други са дарени на Музея д'Орсе, La Villette и Музея на историята на желязото, Нанси. Останалите 20 сегмента са били продадени на търг и придобити от ентусиазирани колекционери от цял ​​свят. Днес, има една в Градините на Фондация „Йоший“, Япония, друга - в близост до Статуята на свободата, Ню Йорк.

 

Тази част от монумента, която е обект на продажба сега, ще бъде инсталирана на известния булевард „Шанз-Елизе“ и ще бъде обществено достояние до 27.11.2018г., когато ще се извърши продажбата. Търгът е организиран от аукционната къща "Artcurial", която преди години, по същия начин е продала друга част от Айфеловата кула. Стартовата сума за участие в наддаването е между 40 000 евро и 60 000 евро, но специалистите са сигурни, че крайната цена ще бъде в пъти по-висока.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини