Търсене на имоти

Новият дом на Международния олимпийски комитет в Лозана

На 23 юни, по време на световния празник на Олимпийския ден, Международният олимпийски комитет (МОК) откри новия си щаб. Проектиран от датската архитектурна фирма 3XN, Олимпийският дом има за цел да обедини целия персонал – около 500 служители, които понастоящем са разпределени на четири места в Лозана, Швейцария. През 2014 г. МОК реши да продължи с консолидирането на централния си офис, а 3XN беше избрана чрез многоетапен международен архитектурен конкурс, сертифициран от Международния съюз на архитектите и ръководен от жури, съставено от известни архитекти. След състезанието, 3XN са се обединили с швейцарската архитектурна фирма IttenBrechbühl, за да контролират изграждането на проекта, предава world-architects.com.
 
Снимки: International Olympic Committee

Олимпийската къща се формира около пет ключови цели: движение, прозрачност, гъвкавост, устойчивост и сътрудничество, всяка от които превръща основните принципи на Олимпийското движение в структурни елементи на сградата. Динамичният, вълнообразен поток на фасадата изглежда различно от всички ъгли, пренасяйки енергията на спортист в движение. В спорта движението води до оптимизирано изпълнение; по същия начин формалните манипулации на обвивката на сградата имат пряко въздействие върху начина, по който тя функционира. Олимпийският дом се намира в обществен парк, в близост до замъка Château de Vidy от 18 век, на брега на Женевското езеро. Друга основна цел на проекта е да постигне най-високо ниво на интеграция с уникалната природна и историческа обстановка, като същевременно създаде емблематична архитектурна забележителност за местната общност.
 
Снимки: International Olympic Committee

Стълбата Unity, която се позовава на олимпийските пръстени, се извива по цялата височина на сградата и свързва пет етажа през централен атриум. Следвайки принципите на активния дизайн, дъбовото стълбище и неговата периферия, определят централната зона за социална активност и движение, насърчавайки чувството за общност. Изложбените пространства, кафенето и заседателните зали са разположени наоколо.

Олимпийската къща е построена със силната амбиция да отговори на най-високите стандарти за устойчивост както на местно, така и на международно ниво. Била е удостоена с LEED Platinum и Minergie P.  - швейцарският стандарт за енергийно ефективни сгради, дейности със специални усилия за енергийна и водна ефективност, намаляване на отпадъците и интегриране на ландшафта, както и с швейцарския стандарт за устойчиво строителство (SNBS). Иновативните характеристики, които минимизират екологичния отпечатък на сградата, без да се компрометира качеството на работното пространство, показват общата ангажираност на МОК за устойчивост, коментират експерти.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини