Търсене на имоти

Пазарът на луксозни имоти с най-слабо представяне от 2009г в глобален мащаб

Най-слабото представяне на пазара на първокласни имоти е започнало от 2009г и продължава до момента.

Пазарът на луксозни имоти с най-слабо представяне от 2009г в глобален мащабИнвеститорите бяха на мнение, че първокласните имоти в най-големите градове са „сигурни обежища” през последните три години. На фона на опасенията около дълговата криза в еврозоната и геополитическата несигурност, богатите инвеститори търсят стабилността на луксозните имоти в ключови градове като Лондон, Москва и Хонконг, пише в доклад на Knight Frank, цитиран от онлайн изданието World Property Channel.


Цените на луксозни имоти като цяло забавят темпото си на растеж в глобален мащаб за първи път от началото на световната рецесия през 2008-2009. Дълговата криза оказа сериозно влияние върху доверието на купувачите. В последно време възникват проблеми, свързани с достъпността на имотите дори и сред богатите купувачи, вследствие на което се заражда все по-голяма предпазливост.


Тримесечния спад на индекса се дължи на охлаждането на пазарите на първокласни имоти в азиатските градове.
Цените на първокласните имоти са нарастнали средно с 4,3% през 12-те месеца до септември 2011 г. във всички 21 града, включени в индекса на експертите от косултантската компания. Това обаче е най-ниският годишен ръст на цените от две години насам.


Освен това има значителни разлики в движенията на цените на луксозните имоти в азиатските градове, показват още данните на компанията. Докато в Джакарта цените на луксозните имоти за указания 12-месечен период са нараснали с 15,1%, в Мумбай те са паднали със 17,9%.


Цените на луксозните имоти са нараснали в 15 от 21 града, следени от индекса, но едва в осем от тях се наблюдава ръст през последните три месеца.


Европа в сравнение с Азия се представя по-добре. Цените на луксозните имоти на Стария континент са се покачили с 6,7% за 12-те месеца до септември, докато за Азия е регистриран растеж от 2%.


Пазарът на престижни имоти ще продължи да е по-слабо изложен на рискове заради сътресенията, които изживява глобалната икономика в сравнение със средностатистическия пазар на жилища, според Knight Frank. Лускозните имоти във водещите световни градове ще задържат репутацията си на сигурно убежище, но ще привличат по-малко спекулативни инвеститори.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини