Търсене на имоти

Процедурата за плащане на данъците от фирми-наематели на жилища е опростена

Опростен е процеса на плащане на данъците от фирми-наематели на жилища.

Правителството тази седмица направи промени в Закона за данъка върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), с което се слага край на огромната бумащина, с която фирмите и самоосигуряващите се лица-наематели на помещения в жилищните сгради в режим на етажна собственост бяха затрупани всеки месец.


Освен че беше приет бюджетът за 2012г на извънредното заседание на кабинета, министрите одобриха и проекта за изменения в данъчния закон. Промените предвиждат данъкът върху доходите от наем да се внася окончателно от самите наематели вместо от собствениците на жилищата, каквато беше досегашната практика.


Според досегашната процедура наемателите всеки месец трябваше да издават в два екземпляра служебни бележки и сметки за изплатените по договорите за наем суми на всеки собственик в блока, обясняват от пресцентъра на Министерството на финансите. Записаните суми бяха съобразени с размера на идеалните части, които всяко домакинство притежава в сградата. Собствениците пък бяха длъжни да декларират тези доходи в годишните си данъчни декларации, което затрудняваше изключително много наемателите и наемодателите.


Наемателите сами ще си удържат данъка и ще го внасят в бюджета еднократно в края на годината. Това гласи новата уредба, която ще бъде предложена за гласуване в Народното събрание. Внесеният данък ще бъде отразяван в годишната данъчна декларация на наемателите, подавана в началото на следващата календарна година.


Отпада необходимостта да се издават множество излишни документи с въвеждането на промените в закона. Освен това собствениците на имотите няма да са длъжни да декларират в своите годишни декларации доходите от отдаването на общите площи, тъй като този данък ще се внася от наемателите, допълниха от МФ.
 


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини