Търсене на имоти

Румъния ще въведе еврото до 2015г.

Въпреки дълговата криза на Европа Румъния ще въведе еврото през 2015г. и няма да променя стратегията и срока за въвеждането на единната валута.

Румъния ще въведе еврото до 2015г.

Премиерът Емил Бок и управителят на Националната банка Мугур Исареску подкрепиха плана на заседание на т.нар. междуведомствена комисия, която да подготви въвеждането на еврото, съобщи новинарският портал punkto.ro, цитиран от DPA.


Решението е било взето след задълбочен анализ на ситуацията в еврозоната и на международното икономическо развитие. Спазването на правилата от Маастрихт за присъединяване към валутния съюз е „изпълнимо условие“, смята румънското правителство.


Най-важните конвергентни критерии са бюджетен дефицит от 3% и общ размер на дълга не повече от 60% от БВП. Миналата година тежестта на дълга на Румъния бе малко над 30 на сто. За 2010 г. дефицитът обаче достигна 6,6%.


Правителството започна обсъждането на строг бюджет през изминалата седмица, с който иска да отговори на критерия за дефицит още през следващата година. Най-важното средство за постигане на тази цел е намаляването на част от високите заплати в обществения сектор и замразяването на пенсиите.


Валентин Лазя, главният икономист на националната банка, призова правителството за по-нататъшни мерки за строги икономии. Дори и с икономически ръст от 4% на година условието за бюджетен дефицит от не повече от 3% е трудно изпълнимо, казва той. В момента експерти прогнозират ръст на икономиката от 2% през 2012 г.


Ситуацията по отношение на инфлацията е по-добре според Лая, като тя не трябва да е по-висока от 1,5% от трите страни с най-ниска инфлации в еврозоната. Годишният темп на поскъпване в Румъния достигна 3,5% - най-ниската стойност от 1990 г. насам.


Плана на правителството за бързо приемане на еврото е подкрепен от бизнесът. След края на заседанието на комисията и председателят на румънската външнотърговска асоциация Михай Йонеску се застъпи за приемане на еврото през 2015 г.
Възможно е и по-ранно въвеждане на еврото, твърди мениджъра на асоциацията, цитиран от punkto.ro. Повече от две трети от румънския износ са тясно свързни с еврозоната. Йонеску подчерта също и „валутния стрес“, от който румънската икономика ще бъде освободена при присъединяването към еврозоната.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини