Търсене на имоти

Търговските имоти се продават най-добре

Според доклад на Jones Lang LaSalle, през второто тримесечие, продажбите на търговски имоти по цял свят са се увеличи с 47% спрямо същия период на 2010 г. и възлизат на 101 млрд $.

Търговските имоти се продават най-добреДанните на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) показват, че преките инвестиции в търговски недвижими имоти в Северна и Южна Америка от април до юни са в размер на почти  49.00 млрд $ - много повече от всеки друг регион. В сравнение с първото тримесечие преките инвестиции от другата страна на Атлантическия океан са се увеличи с 56%. Инвестиционна дейност в Канада през последните три месеца се е увеличила почти три пъти, докато сБразилия е "забавила оборота", тъй като няколко големи имоти са били продадени в началото на тази година.

Артър де Хааст, главен изпълнителен директор на Международната Финансова компания JLL, съобщи пред журналисти, че повишената активност от страна на купувачи по целия свят продължава. И въпреки, че ситуацията в Северна Америка, особено в Съединените щати все още е далеч от пълно възстановяване, районът привлича големи инвеститорите и е в състояние да заеме първо място по отношение на средствата, вложени в търговски недвижими имоти.

В страните от Европа, Близкия изток и Азия през второто тримесечие, общия обем на продажбите са в размер на 34 млрд $, при това има незначително увеличение в производителността в сравнение с второто тримесечие на миналата година. Има и изключения, например скандинавските страни, особено Норвегия, а на британския пазар има известен спад в активността от страна на купувачите.

Според Property Magazine, инвестициите в търговски недвижими имоти в много страни от Южна Европа не са на необходимото ниво. Само в Италия, спадът в продажбите не е толкова голям, колкото в "съседите". В Близкия Изток инвестициите в недвижими имоти също остават същите, на сравнително ниско ниво.

В Азиатско-тихоокеанския регион за второто тримесечие инвестициите спаднаха с около 30%, в сравнение с първото. Това се дължи най-вече на последиците от природните бедствия в Япония, където беше най-големият пазар на търговски недвижими имоти в региона. Въпреки това според годишни изчисления обема на продажбите възлиза на 18,5 млрд $. В Австралия, Китай и Хонг Конг се наблюдават сравнително високи темпове на ръст в инвестициите в търговски недвижими имоти, както и стабилни показатели за нивото на инвеститорската дейност.

Общо, за първите шест месеца на годината, в търговски недвижими имоти по целия свят са били инвестирани най-малко 196 милиарда щатски долара: почти две трети от общата инвестиция през изминалата година, която не надвишаваше 316 милиарда щатски долара. По предварителни данни на Jones Lang LaSalle, в края на 2011 г. общо преките чуждестранни инвестиции в търговски имоти могат да достигнат 440 млрд $. Трябва да се отбележи, че в разгара на 2006 г. и 2007 г. тази цифра е била 700 млрд  $ и съответно 759 млрд  $.
Анализаторите смятят, че темповете на ръст в продажбите на ключови пазари ще продължават да се забавят по целия свят, защото по-време на икономическа несигурност големите банки имат тенденцията да затягат кредитните изисквания.
 


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини