Търсене на имоти

5000 евро глоба за укриване на приходи от недвижими имоти в Гърция

Отдаването под наем на недвижими имоти в Гърция, така както и в България, предполага деклариране в съответните институции на получените приходите. Много хора обаче си спестяват данъчното облагане на тези финансови постъпления като ги укриват. В тази връзка, гръцката държава започва да налага сериозни глоби на такива нарушители, сред които ще се окажат и някои български граждани, собственици на имоти там.
 

От месец декември местните данъчни служби започват да проверяват всички имоти, които се предлагат за нощувка чрез популярните платформи Booking, Airbnb и др. Облагането на приходите от тези услуги е между 15% и 45%. Ако бъде установено, че някой собственик не е регистрирал имота си като ваканционен и не е декларирал постъпленията от него, глобата е в размер на 5 000 евро.
 
За тези, които искат да бъдат изрядни е създадена електронна платформа /TAXISnet/, в която всяко лице прави своя регистрация, описва съответния имот и приходите от него. Така „редовните“ апартаменти и къщи получават индивидуален идентификационен номер, който следва да се посочва и в обявата за отдаване под наем. Отделно от това функционира и Регистър на недвижими имоти за кратък престой, където вписването става с кодовете, получени от основната регистрация в сайта за публични приходи.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини